Boldog Békeidők Hévíze

 

A 2011-ben útjára indított rendezvény Hévíz „virágkorát”, az 1860-as évektől az 1930-as évekig terjedő időszakot eleveníti fel.

 

Hagyományosan egy zenés, jelmezes felvonulással kezdődik, amelyben a város minden intézménye és civil szervezete részt vesz, mégpedig a jelenlegi tevékenységének megfelelő, korabeli jelmezt öltve. Így elmondható, hogy a felvonulás a város apraját-nagyját megmozgatja. A menethez rendszeresen csatlakoznak vidéki egyesületek és civil szervezetek is, így például a nagykanizsai Oldtimer Kerékpáros Egyesület, a keszthelyi Borbarát Hölgyek Egyesülete, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum hintója, valamint a keszthelyi Cadillac múzeum oldtimer autói is.

 

A város erre az időszakra minden lehetséges módon igyekszik visszaidézni a boldog békeidők hangulatát: a vendéglőkben korabeli fogadós ruhába öltözött pincérek szolgálják fel az 19. század végén kedvelt ételeket, a moziban egy hangulatos úri kaszinó várja a vendégeket, az utcán frakkba, cilinderbe öltözött verklis muzsikál, krinolinos szoknyákban napernyős, kalapos hölgyek sétálnak a tófürdőhöz vezető, virágdíszbe öltözött parkban.

 

A kulturális programokat is a megidézett kor hangulatának megfelelően állítjuk össze: helyet kap az opera, az operett, a békebeli kávéházi hangulatot idéző sanzon, a klasszikus balett, stb. A Fontana filmszínház kínálata valamint az időszaki kiállítások tematikája is kapcsolódik a fesztivál alapgondolatához.