Kassai Lajos

Az 1980-as évek végén dolgozta ki a lovasíjászat verseny-szabályrendszerét, ezután elkezdte az új sportágat terjeszteni, kezdetben Magyarországon, majd az 1990-es évek kezdetétől Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Japánban, Kamakurában tanult zen-íjászatot, majd Kínában, Shao-linba utazott tanulmányútra.

2001-ben tapasztalatait a Lovasíjászat című könyvében foglalta össze, amely azóta négy kiadást ért meg, valamint megjelent angol, német, orosz fordításban is.

Ő hozta létre a Kaposmérő melletti Kassai-völgyet, a magyar lovasíjászat központját. Jelenleg már tizennégy országban működik a Kassai-iskola alapján szerveződő lovasíjász központ, amelyek rendszeresen világkupákat szerveznek.

2011-ben a Testnevelési egyetem elfogadta az általa kidolgozott gyakorlati oktatást és elindította lovasíjász képzést. A világon elsőként Magyarországon lehet lovasíjász tanári diplomát szerezni.

Életéről és munkásságáról Kaszás Géza forgatott filmet A lovasíjász címmel (2016).

Minden eddigi lovasíjász versenyt megnyert. Öt Guinness Világrekordot állított fel: 1998-ban versenyszerűen, váltott lovakkal, 12 órás folyamatos lovaglás közben 286-szor ment végig egy 90 méter hosszú pályán, ezalatt több mint 1000 célzott lövést adott le. 2002-ben egy reggel 6 órától este 6 óráig tartó rekordkísérleten 323 vágta során közel 3000 lövéssel 7126,05 összpontszámot sikerült elérnie, ezzel jóval megdöntve előző rekordját. 2006. június 10-én, eddigi két 12 órás világrekordját megdöntve egy újabb rekordot állított fel, 24 órán keresztül lovasíjászkodott. Szombaton reggel 7 órától vasárnap reggel 7 óráig tartó rekordkísérlet során 661 vágta alatt, 5412 lövéssel 15596,43 összpontszámot sikerült elérnie, mely 212,35 átlagpontszámot eredményezett.

A legutóbbi rekordot tanítványaival együtt, 2009. december 5-én állította fel a Budapest Sportarénában. Vágtató ló hátáról 12 db 30cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 17,80 másodperc alatt.

Majd megdöntve ezt a világrekordot, 2011. december 4-én, ugyanitt 14 korongot lőtt le 19,85 másodperc alatt több mint 8.000 néző szeme láttára. Jelenleg a világ 16 országában tanít.

 

 

 

 

ÁLDÁS

Budapesten születtem. Tanító, szertartás vezető, költő, zeneszerző, regős-énekes, dob-, és csörgőkészítő vagyok.

Tát és Tokod között, a Tokodi Pincevölgy melletti domb tetején álló házban élek, mely egyben az Ősforrás Központ is. Négy csodálatos gyermekem van.

Kora gyermekkorom óta vonzódom a természet közeli népek gondolatvilágához, életszemléletéhez, tárgyi és szellemi hagyatékához. 1980 óta tanulmányozom a honfoglalás kori magyar, az észak-amerikai indián, valamint az ázsiai lovas-nomád kultúrákat.

1991 áprilisában a Jósors összeszőtte utam Jonathannal, egy akkor Dániában, ma Svédországban élő antropológussal, tanítóval, aki a sámán (táltos) hagyományok egykor mindenhol jelenlévő lényegét tanította és tanítja. Rendszeresen részt vettem csoportjain s 1997 ősze óta magam is tanítom e tudást, illetve merítek belőle. A hosszú évek alatt önálló rendszerré, iskolává (ŐSFORRÁS TÁTOS ÖSVÉNY) vált mindaz, melyet tőle, Máté Imre bácsától, Koppány nembéli Karaultól, indián mestereimtől s másoktól tanultam. Sok saját módszer, technika is része e tanítás-sornak, mely hajdan őseink sajátja volt, amikor még szerves egységben éltek környezetükkel. Olyan tudás ez, mely az idők végtelen kútjából ered…

Merítek az ősi tudás elemeit még őrző idősektől, a tánc és zene léleknyitó hatásaiból (hosszú évekig néptáncoltam, illetve tánc-, és zeneterápiát tanultam), társaim, barátaim, tanítóim jólelkű szavaiból, tanításaiból.

Koppány nembéli Karaul Tokmak Horváth Fia János György 2002-ben koronájával Őrző Tokmak Karaul Táltossá s egyben utódjává avatott, mely eseményről videó felvétel is készült:


(Hosszabb, teljes nevem: Tarcal nembéli Karaul Tokmak Sólyom Fia Nagy Zoltán.)

2006-ban a Yotengrit mozgalom bácsája (tátosa) lettem (Máté Imre által). Közreműködtem az egyház szervezésében és megalapításában.

2010-ben megalapítottam a TENGRI KÖZÖSSÉG-et, mely az eredendő magyar szellemiséget és világképet megismerni, megőrizni, gyakorolni és továbbadni akaró emberek közössége. Nincs szent könyvünk (csak ajánlott irodalom), nincsenek feltétel nélkül elfogadandó dogmáink. De van tiszta forrásunk: a magyar nyelv, a természet lényei és tanításai, népmeséink bölcsessége, régi ünnepeink és népszokásaink ezer évekből megmaradt üzenete, a még köztünk élő idősek tudása, embertársaink és saját lelkünk felszínre hozható lelkiismerete, jósága és szeretete.

A tanítások során, melyeket országszerte több helyen tartok, ezt a szemléletet és tudást igyekszem szelíden-határozottan, játékosan-komolyan, elmélyülten-felszabadultan átadni, miközben újra és újra elcsodálkozom a résztvevők nyitottságán, jó szándékán, kreativitásán, mélyről feltörő bölcsességén. Hiszen magam is tanulok mindenkitől.

Az élet csoda. Ezt a csodát érdemes meglátnunk, felismernünk önmagunkban is s akkor napjaink a Nap ragyogásában, Isten fényében, a Szeretet útján telnek.

Ötször utaztam az Egyesült Államokba (1996-2000. között minden évben), s egyszer Kanadába (2016.), ahol különböző indián rezervátumokon (pl. Pine Ridge, Rosebud, Northern Cheyenne, Arapaho, Navajo, Hopi, Ute, Crow, Wind River, Huron, Micmac) és azokon kívül ismertem meg az őslakók mai életét. Részt vettem izzasztó kunyhó szertartásokon (1983 óta Magyarországon is), melynek vezetésére is megtanítottak, miután teljesítettem annak feltételeit, lakota (sziú) hagyományok szerint. Négyszer táncoltam végig a lakota Naptánc Szertartást (Magyarországon 2000. óta minden évben vezetem is “Magyar Naptánc” néven), míg az ötödik évben dobos-énekesként szolgáltam a táncosokat. Lakota medicine man-től (orvosságos ember) indián nevet kaptam, és tagja vagyok egy lakota dobos-énekes csapatnak, melynek neve: Wakinyan Oyate – Mennydörgés Lények.

Háromszor utazhattam Indiába (2009.: Nagpur, 2012.: Haridwar, Rishikesh, 2018.: Mumbai), hogy egy, a vallások sokszínűségének megőrzését céljául kitűző konferencián vegyek részt. A Kurultáj küldöttségének tagjaként felejthetetlen napokat tölthettem Azerbajdzsánban (2014. nyarán) és Kazaksztánban (2012. nyarán, 2015. tavaszán és nyarán, 2016. nyarán), Kirgizsztánban (2016. kora őszén), Törökországban (2016. és 2017. tavaszán) s Türkmenisztánban (2015. telén). Az a megtiszteltetés ért, hogy a kazaksztáni Saga faluban, az ottani magyarok (madjar) tiszteletére állított hatalmas Életfát avathattam.

Barátaimmal és a 2002-ben alapított NIMRÓD Együttessel közös zenélésünk eddig kilenc zenei s egy prózai anyagban jelent meg: Sólyomének (1998.), Szarvastánc (2001.), Széptüzek Lángja (2002.), Szépmezők Szárnya (2004.), Elemek Dalai (2005.), Virrasztó (2006.), Égbekiáltó (2007.), Wayra-Tate (indián dalok, 2010.), Tengerég (a NIMRÓD Együttesből alakult ALTAIR együttessel, 2011.), Eggyé válok (önálló verses CD – 2009.))
Ki kell emelnem az első pillanattól velem zenélő Keresztes Nagy Árpád kobzos barátomat, akinek zenei tudása, improvizációs képessége a kezdetektől lenyűgözött. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy együtt zenélhetek vele, immár 17 éve.

2004. márciusában “Csillagsólyom” címmel jelent meg első verseskötetem (Szenzár kiadó), melyben az ünnepeken, szertartásokon, közös összejöveteleken énekelt dalok szövegei is megtalálhatóak . 2007. végén megjelent a második kötet: “Göncöl szekerén” címmel (Püski kiadó).

Soha, semmilyen tudatmódosító szerrel nem éltem a szellemi úton (sem). Minden képesség megvan bennünk arra, hogy eredendő emberi adottságainkkal érjük el a kapcsolattartást a láthatón túli világgal.

 

 

 

 
 

Hangfürdőzés Ábrahám Beátával

A keleten sok ezer éve használt hangtálak képesek ősi, gyógyító rezgést előhívni, ami rendkívül nyugtató hatású, képes megteremteni az emberi szervezetben a tökéletes harmónia állapotát úgy, hogy megszünteti a belső feszültséget.

A különböző méretű (kisebb, nagyobb, vékonyabb, vastagabb) és fémösszetételű hangtálak a gyógyító rezgés széles frekvenciaskáláját képesek előhívni.

A zengőtálak lágy rezgései képesek újra megteremteni a szervezet harmonikus egyensúlyát, s így lehetővé teszik a gyógyulást. A rezgés elsősorban a testünkben található rendkívül jó éltető és közvetítő közegen, a vízen keresztül hat. Az emberi test kb. 70-80%-ban vízből és folyadékból áll. A testre helyezett tálak rezgései koncentrikus körök formájában terjednek el, áramlanak szét az egész testünkön, mélyen sejt szintig fejtik ki hatásukat, ezáltal olyan helyekre is képes hatni, mint a csontok üreges részei és az ízületek, a véráramon és a nyirokrendszeren keresztül pedig minden szervre. Képes a pangó területeket ismét a véráramba visszaállítani, s szépen, fokozatosan feloldani a fizikai blokkokat. A vibráció masszírozza a meridiánokat, tisztítja és feltölti a csakrákat és az aurát.